Syrjäytymisen  syntyhistoriasta teos

Tiesitkö, että Suomessa käsite sosiaalinen syrjäytyminen on vasta kymmenkunta vuotta käytössä ollut termi? Sen poistamista julkisesta kielenkäytöstä vaadittiin TV-keskustelussa vielä vuonna 2012. Syrjäytymisen taustahistoriasta kertoo Reino Kallion julkaisema kirjallinen elämäkertateos

                               ELÄMÄN MITTAINEN VÄITÖS.

Ei heti tule ajatelleeksi, että ensimmäisiä syrjäytyneitä tai oikeastaan syrjäytettyjä olivat puukkojunkkarit, joiden sosiaalisen aseman perusteella Wikipedia määritteelee suomalaisen syrjäytymisen käsitteen.
Siksi teos esittää paitsi puukkojunkkariteorian myös käsitteet pitäjänlaki ja pitäjäkuri. Ne molemmat liittyvät osana oltermannilaitoksen toimintaan. Teoksessa on selvitetty oman aikansa ”kännykän” eli oltermanninsauvan tarina. Oltermanni-juuston syntykin saa lisävalaisua.
Pitäjänlaeista kuuluisin Lapuan laki (1843) paljasti yli sata vuotta kiistellyn kansannäytelmän Pohjalaisia todellisen kirjoittajan. Teoksessa perustellaan yksityiskohtaisesti, miksi näytelmä on kahden tekijän aikaansannos.
Kirja kertoo lisäksi niistä monenlaisista kiistakysyyksistä, joita syntyi, ennen kuin uusi puukkojunkkariteoria ja sosiaalisen syrjäytymisen käsite tulivat yleisesti hyväksytyiksi. Teos valaisee omakohtaisesti, minkälaista oli tehdä väitöskirja ja mitä erilaisia vaiheita sen tekemiseen liittyy.
Kovakantisen teoksen hinta on 20 euroa + lähetyskulut. Ilmoita nimesi, postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tilaus alla olevalla sähköpostilla:
                                        reino.kallio@phnet.fi
JK. Kirjaan, joka on kirjoitettu tekijän syntymäpäivän johdosta, tulee automaattisesti merkkipäivän kiitossigneeraus, ellet pyydä erikseen vain pelkkää signeerausta tai kiellä sitä kokonaan.
Reino Kallio

 

Mainokset
%d bloggers like this: